Wednesday, June 30, 2010

Laksa Terengganu






Hidangan ini terdiri daripada mee yang diperbuat daripada nasi putih, 
sos ikan lazat, asam, bawang,















cabai ditumbuk, pasta udang, tauge, kacang panjang dan ditambah dengan mentimun. Penduduk tempatan biasanya makan laksa menggunakan tangan mereka. dan yang pastinya masakan ini seakan laksa 
tetapi laksa Terengganu berbeza sedikit ini keran terdapat sayuran atau ulaman

lain diletakkan pada makanan tersebut. Mari bersama-sama kita lihat resepi Laksa Terengganu yang lain daripada yang lain.


RESEPI



LAKSA TERENGGANU (KUAH MERAH) 







Bahan-bahan 


1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan] 



Bahan Ulaman [hiris halus] 



1 kuntum bunga kantan 
150 gm kacang panjang 
100 gm taugeh 
50 gm gajus 
200 gm kubis bulat 
100 gm timun 
50 gm daun kemangi/selasih 



Sambal belacan: 



100 gm cili merah 


20 gm belacan [ dibakar wangi] 
garam 

Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat. 


Bahan utk kuah: 




600 gm ikan selayang 


1500 ml santan [1 biji kelapa] 
50 gm gula melaka 
60 gm kerisik 
60 gm rempah gulai bunga rose 
5 keping asam keping 
80 ml minyak masak utk menumis 
garam secukup rasa 


Bahan mesin 




100 gm cili 


5 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
2 cm halia 
2 cm lengkuas 




Cara membuat: 



1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus. 
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak. 
3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka. 
4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya. 
5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan


Makanan ini boleh didapati di :







Kuala

-Pengadang Baru Weekend Market (Tuesday)
Terengganu
-Panji Alam Weekend Market (Thursday)

-Batu Burok Hawker Centre (Friday)
-Pasar Payang Central Market
-Cabang Tiga Market
Marang
-Kg. Kelulut Weekend Market (Saturday)
Dungun-Kuala Dungun Weekend Market (Thursday)
Kemaman
-Kerteh (Tuesday), Kemasik (Sunday, Wednesday), Chukai (Tuesday)





1 comment:

  1. laksa ganu sy blum pernah rasa lee...
    teringin nak ke sana

    ReplyDelete